• Elina Kaukoluoto

Koh Lipe - Thaimaan paratiisi

Thaimaan Malediiveiksi nimetty Ko Lipe sijaitsee Thaimaan länsirannikolla, pikkuriikkinen saari keskellä merta. Lipellä vesi on turkoosia, rannat täynnä koralliriuttoja ja auringon paahdetta helpottaa lempeä merituuli. Ihmiset ovat ystävällisiä ja tunnelma on letkeä.


Lähdimme matkaan Ao Nanginsta, minivanissa istuimme kolmisen tuntia matkalla satamaan. Suoraan kentältä on myös mahdollista lähteä kyseisellä bussilla suoraan kohti satamaa, mutta me halusimme levähtää lennon jälkeen pari päivää. Minibussilla keräsimme ihmisiä kyytiin ja ajelimme kauniita rantateitä kunnes saavutimme sataman. Täällä vaihdoimme pikaveneeseen, jossa istuimme kaksi tuntia. Pysähdyimme pari kertaa matkalla jättämässä ihmisiä toisiin saariin. Meri oli melko rauhallinen ja matka kivuton. Lautalla oli yhteensä noin 15 ihmistä. Meidän lisäksemme ranskalaisia, jenkkejä ja tanskalaisia. Useimmat rinkat selässä, luultavasti pidemmällä Aasian kiertueella. Osa yksin matkustavia.Lipen edustalla hyppäsimme veneestä rajalaitoksen lautalle. Lipelle saavuttaessa maksetaan Tarutao-luonnonpuisto maksu 200 bathia per naama, sekä 50 bathin maksu pitkähäntäveneestä, joka kuljettaa kuivalle maalle.


Kun saavuimme Pattaya beachille, oli meitä vastassa hotellin kyyti. Emme olleet ilmoittaneet hotellille saapumisaikaa, mutta silti siellä vaan oltiin vastassa 😅 Tavarat ja meidät pakattiin skootterin sivuvaunuun ja lähdettiin kohti hotellia. Tällä saarella on vain pari hassua autoa, taksit ovat tälläisiä samanlaisia skootterihässäköitä ja välimatkat aivan mitättömiä. Saari on vain 2x1 km kokoinen. Taksinkuljetus maksaa vakiona 100 bathia kahdelta.


Olimme varanneet hotelliksemme hieman budjetin ylittäneen majoituksen, mutta se oli sen arvoista! Hotellimme oli mielettömän ihana! Se sijaitsi mielestäni kauneimmalla rannalla Sunrise beach:lla. Huoneet olivat ihanasti sisustettuja ja todella siistejä. Aamiaisella oli minun lemppari - munakaspiste ja Eetun lemppari - thai-crepe piste 😄 Henkilökunta oli super ystävällistä ja hotellialue rauhallinen. Kuitenkin parasta oli sen sijainti - ranta. Hotellimme oli Idyllic Concept Resort.Viisi asiaa, jotka jokaisen Ko Lipellä lomailevan kannattaa kokea:

  • Snorklaus Sunrise beachillä

  • Auringonlasku Sunset beachillä

  • Pitkähäntäveneretki Ko Adangille - upeat snorklausmahdollisuudet!

  • Illallinen ihanassa On The Rocks -ravintolassa kivien kupeessa meren äärellä

  • Kajakkiretki saaren edustalla


Sunrise -rannalla on aivan mieletön merenalainen elämä. Kaloja on joka lähtöön, nemoista sateenkaaren värisiin. Korallia on paljon. Laskuveden aikaan snorklaaminen on vaikeaa, sillä korallin päällä on melkeinpä liian matalaa. Joten kannattaa odottaa, että vesi hieman nousee.Hotelliltamme sai myös vuokrattua kajakkeja. Ensimmäinen tunti oli ilmainen. Kajakointi oli hauskaa puuhaa, mutten jänishousuna uskaltautunut snorklaamaan kajakista.


Löysimme oman lemppariravintolan, läheltä pääkatua. Astuimme sisään ravintolan ollessa tyhjillään, mutta nopeasti huomasimme sen täyttyvän aivan täyteen. Jälkikäteen löysimme hyvät suositukset myös netistä. (en kuitenkaan aina täysin luota arvosteluihin ja harvemmin näissä paikoissa menemme niiden mukaan, sillä monet turistit eivät esimerkiksi vain pidä paikallisesta ruuasta ja antavat sen vaikuttaa arvioon) Paikan nimi on Nee Papaya ja kyseessä on paikallisen keittiön ravintola.


Teimme omatoimiretken viereiselle Koh Adang -saarelle snorklaustarkoituksessa. Vedenalainen elämä olikin upeaa. Sai kuitenkin olla tarkkana ja varovainen, sillä korallin seassa oli lukuisia merisiilejä. Bongasimme myös muutaman meduusan ja kannammekin nykyisin aina pientä etikkapulloa mukana, edellisestä oppineena. Ko Adangille ei tarvitse maksaa uudelleen luonnonpuisto-maksua sillä se kuuluu samaan alueeseen Lipen kanssa.Koh Lipessä parasta minun mielestäni on upea merielämä ja elävät, kauniit korallit suoraan rannassa. Rennon rauhallinen tunnelma ja mukavat ihmiset ovat myös suuri tekijä. Ilmasto on miellyttävä, lämpöä on joka päivä ollut 30 astetta, mutta merituuli keventää paahdetta. Kauneinta ja parasta Thaimaata mitä minä olen kokenut.


Matkamme jatkui Koh Lipeltä Langkawille, Malesian puolelle. ”Tämän täytyy olla virhe, te olette lähdössä.” Naureskeli respan mies kun chekkasimme ulos hotellista. Ja sitäpä se juurikin oli. Harmi ettemme etukäteen voineet sitä tietää.Kerron epäonnen matkasta Langkawille seuraavaksi ja joitakin saattaa kiinnostaa paljonko tämä meidän lysti sitten kustantaa. Kuulemme usein lausahduksia ”miten teillä on varaa matkustella noin paljon?!” ja ”taasko te lähdette reissuun”. Itse uskon, että kyse on valinnoista, avaan tulevissa postauksissa matkojemme kustannuksia.


Nyt mukavaa viikonloppua, pus! 🥰